Samo je jedna riječ koja vodi od Pepeljuge do čamca za utrke – bundeva! Pitate se o čemu to pričamo i je li nam ovo sunce baš toliko udarilo u glavu? Saznajte u nastavku…

Popularizacija engleske riječi „Pumpkin” (bundeva)

Od Pepeljuge do čamca za utrke
Pepeljuga, ilustracija

Najstarija poznata priča o Pepeljugi pojavila se negdje između 7. godine prije Krista i 23. godine poslije Krista, a napisao ju je grčki geograf Strabo. Tijekom stoljeća, ova je bajka doživjela brojne izmjene i dodatke. Najpopularniju verziju Pepeljuge, koju i mi danas poznajemo, napisao je Charles Perrault 1697. godine. Zašto je baš ova verzija postala toliko slavna? Zbog brojnih noviteta u priči – bundeve koja se pretvara u kočiju, staklene cipelice, itd…

Zašto nam je to bitno? Zato što je u toj priči prvi put upotrijebljena riječ „Pumpkin” (bundeva) u obliku koji poznajemo i danas.

1584. godine francuski istraživač Jacques Cartier nazvao je bundeve „gros melons”, što je na engleskom prevedeno kao „pompions”. Tijekom godina, riječ „pompions” je evoluirala u riječ „pumpkin” (bundeva), a upravo je u Pepeljugi zapisana prva poznata upotreba te riječi u književnosti.

Čamci za utrke od bundeve?

Da, sve je moguće, pa i čamac od bundeve. Prvi takav čamac zaplovio je ne tako davne 1996. godine. Prva osoba koja se njime ikada vozila bio je Wayne T. Hackney iz Winchestera, New Hampshire.

Možda se čini nevjerojatno, a možda je i njima sunce udarilo u glavu, ali od 1999. godine, svakog listopada, u Windsoru, Nova Scotia, održava se Windsor Pumpkin Regatta. Sudionici ove neobične regate utrkuju se preko jezera u divovskim, nerijetko i ukrašenim, bundevama.

A za kraj…

Pssst, šapnut ćemo vam još nešto, totalno ludo i nevjerojatno – bundeva je voće. I to ne bilo kakvo, nego, sudeći po botaničkoj nomenklaturi, bobičasto… ali o tome, neki drugi put.

Kvadrat poljaKvadrat polja bundeve

Ako želite saznati više zanimljivih činjenica o bundevi, ili ste se uvijek pitali kako se ova biljka uzgaja, kako izgleda u svom rastu i berbi, ili jednostavno obožavate grickati sjemenke bundeve, imamo savršen paket za vas!

Postavite vlasnik kvadrata bundeve i poklonite si nešto posebno, inovativno i zdravo!