Što povezuje staroegipatske mumije i cigaretne papiriće?

Znate li što povezuje staroegipatske mumije i cigaretne papiriće? Odgovor je mala, jednogodišnja zeljasta biljka, skromnih ali oku izrazito ugodnih, plavih cvjetića – lan.

Lan je super moćna biljka koja, sudeći po ostacima pronađenima u nastambama u zapadnoj Europi, datira još iz kamenog doba.

Već i vrapci na grani znaju da je lan odličan izvor prehrambenih vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina (α-linolenska kiselina – ALA).

Manje je poznato da se koristi u izradi cigaretnog papira ili novčanica.

sjemenke lana
sjemenke lana

Cigaretni papir

Stari Egipćani su ovu vlaknastu biljku koristili za izradu finog papira, a u upotrebi je i danas za iste svrhe.

Na dan kada je izbio Drugi svjetski rat, u jednoj maloj tvornici, u Sjevernoj Karolini (USA), svjetlo dana ugledao je prvi komercijalni smotuljak cigaretnog papira, napravljen u potpunosti od lana. Danas ova tvornica proizvodi 50 do 60 tona cigaretnog papira dnevno. Samo u SAD-u se godišnje popuši preko 250 milijardi cigareta. Osim domaćeg tržišta, papirići se isporučuju u gotovo sve zemlje svijeta.

Izrada novčanica

Vratimo se još malo na stare Egipćane. Znate li zašto su staroegipatske mumije zamatane u laneno platno? Jer su i oni znali da je laneno vlakno jedno od najjačih i najizdržljivijih poznatih vlakana.

Upravo je to razlog zašto se baš laneno vlakno koristi za izradu novčanica; novčanice sadrže oko 80% lanenih vlakana te 20% pamuka.

Kvadrat polja

Kvadrat polja lana

Ako želite saznati više zanimljivih činjenica o lanu, ili ste se uvijek pitali kako se ova biljka uzgaja, kako izgleda u svom rastu i berbi, ili jednostavno obožavate konzumirat sjemenke lana, imamo savršen paket za vas!

Postavite vlasnik kvadrata lana i poklonite si nešto posebno, inovativno i zdravo!