BIOFACH 2019 – Sudjelovali smo na najvećem sajmu organske hrane u Europi

Organska hrana je ona koja je uzgojena na prirodan način tj. bez umjetnih dodataka poput umjetnih pesticidakemijskih gnojiva i koja ne sadrži GMO. Organska hrana mora do potrošača doći bez ikakvih dodataka poput aditiva i ne smije biti ozračena. U ljudskoj povijesti uzgajala se isključivo organska hrana sve do 20. stoljeća kada dolaze prvi umjetni pesticidi i umjetna gnojiva.

Organska hrana je hrana koja je proizvedena po ekološkim principima, dakle, uz poštovanje zakona prirode i zdravlja ljudi. Samim tim, organske namirnice se proizvode i moraju biti proizvedene na zdravom zemljištu i u ekološko ispravnim uvjetima.

BIOFACH

Vodeći svjetski sajam organske hrane BIOFACH, 2019. godine proslavio je svoju 30. godišnjicu i oborio sve rekorde do sada s ukupno 2, 989 izlagača.

Najnoviji trendovi na vodećem svjetskom sajmu organske hrane uključuju vegetarijansku i vegansku prehranu, proteinske proizvode, praktičnu hranu i proizvode “bez otpada” – (zero waste products). Ovo nas je svakako obradovalo jer su svi naši proizvodi vegan, paleo a također su tu i naši vrhunski vegan proteinski prahovi od konoplje, lana i bundeve.

Za svoju 30. godišnjicu, BIOFACH je bio međunarodniji i raznolikiji nego ikad. Samo na BIOFACH-u s 2.898 izlagača iz 95 zemalja predstavljena je neusporediva raznolikost proizvoda tijekom četiri dana sajma. Više od 50.000 posjetitelja, od trgovaca, vlasnika šopova ali i onih samo zaljubljenih u organsku hranu ostali su oduševljeni gastronomskom raznolikošću na vrlo visokoj razini.

BIOFACH 2019 – Sudjelovali smo na najvećem sajmu organske hrane u Europi
BIOFACH 2019 – Sudjelovali smo na najvećem sajmu organske hrane u Europi

Zaista smo imali dojam da je cijeli svijet tih 4 dana u Nürnbergu. Masa štandova u prepunim halama gdje svatko nudi i prezentira najšarolikije i zaista genijalne organske proizvode. Štandovi su bili manje više raspoređeni prema državama tako da smo se mogli lakše snalaziti. Mnogo toga bilo je dostupno i na kušanje tako da smo zaintrigirali svoja nepca i s mnogim novitetima ali smo također usporedili i kvalitetu drugih proizvođača koji imaju proizvode poput naših. 

Uz tradicionalne veganske sastojke poput soje, proizvodi koji se baziraju na indijskim oraščićima, bademima ili grašku također su popularni među potrošačima. Vrlo su popularne i namirnice koje sadrže proteine, bilo da dolaze u obliku ulja, pločica, namaza ili šejkova. Drugi kontinuirani trend je za jednostavne i brze obroke koji se brzo pripremaju. “Udobni proizvodi”, sada su sastavni dio ponude koju nudi organski segment. Bez obzira na to, sve se više potrošača usredotočuje na pakiranje proizvoda. Inovativno pakiranje ali i ono od razgradivih materijala je sve više poželjno.

Također trend su svakako kurkuma i drugi egzotičniji okusi, kao i kimchi, fermentirano povrće iznimnih svojstava, tipično za korejsku kuhinju.

Vegetarijanska / veganska, bez glutena i laktoze, sirova hrana, ugostiteljstvo

Vegetarijanski i veganski proizvodi na BIOFACH-u 2019. ostvaruju impresivan nastup. Ovaj asortiman je jedan od dinamičnih, stalno rastućih segmenata na vodećem svjetskom sajmu organske hrane. Sveukupno 1,245 izlagača (vegetarijanaca) predstavljaju svoje ponude, a 1,345 lansira u veganskom segmentu. Također je vrijedno spomenuti i broj izlagača koji su specijalizirani za proizvode bez glutena i bez laktoze (1.200 odnosno 890) i segment “sirovi” (561). Osim toga, sve više dobiva na važnosti i out-of-home i mass catering segment.

Atmosfera i energija u svim halama je bila genijalna. Puno entuzijazma i pozitive smo doživjeli u razgovoru sa mnogim izlagačima ali i posjetiteljima. Na našem štandu bilo je živopisno, a nama je bilo najdraže čuti same pohvale svih koji su isprobali nešto iz Organica Vita palete proizvoda. 

Naravno, osim uživanja u atmosferi, odradili smo i nekoliko važnih sastanaka i nadamo se ostvarenju lijepih budućih suradnji.

Vjerujemo da će organska, eko i bio hrana biti sve više prepoznata i u Hrvatskoj jer je vani to već odavno ne samo trend, nego potreba i potpuno normalna stvar. 

     

     

Za kraj evo i nekoliko činjenica vezanih za prednosti organske hrane:

Po čemu se organska hrana razlikuje od hrane koja je proizvedena na konvencionalan način?

Organska hrana i namirnice se razlikuju od konvencionalnih proizvoda na prvom mjestu po intenzivnijem mirisu i boljem ukusu jer je organska hrana uzgajana bez:

  • aditiva
  • umjetnih boja i aroma
  • konzervanasa
  • emulgatora
  • antibiotika
  • hormona
  • ljekova
  • GMO
  • nekog tipa zračenja

Intenzivniji i bolji okus organske hrane nije jedini razlog zašto ogranske namirnice postaju prioritet mnogima.

Organska hrana ima i visoku nutritivnu vrijednost koja se ogleda u povećanom sadržaju vitamina i minerala i višestruko je smanjen sadržaj zagađivača u odnosu na konvencionalne proizvode.

Istraživanja pokazuju da organski proizvodi sadrže čak:

63% više kalija, 73% više željeza,125% više kalcija, 60% više cinka

Zabranjena upotreba antibiotika

Antibiotici, kao aditivi koji se dodaju hrani radi ubrzavanja rasta životinja, izazivaju rezistentnost bakterija na utjecaj antibiotika, i kod životinja i kod čovjeka. U organskoj proizvodnji je zabranjena upotreba antibiotika.

Zaštita životne sredine i briga o životinjama

Organska poljoprivreda održava stabilnost ekosistema podržavajući organsku floru i korisne insekte. Uz minimizirano zagađenje životne sredine, organska proizvodnja ne djeluje štetno na čovjeka i njegovo prirodno okruženje, za razliku od konvencionalne poljoprivrede. Organska proizvodnja brine o životinjama jer se iste uzgajaju u prirodnim uvjetima.