Uspješna suradnja s PTF OS

Uspješna suradnja s PTF OS

Na međunarodnom kongresu “Brašno-kruh’17” održanom u Opatiji 25.-27.10., Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Katedra za biologiju i mikrobiologiju, prezentirala je rad “Microbiological quality analysis of organically grown oilseed products

U radu je obrađena mikrobiološka kvaliteta organski uzgojenih uljarica u različitim proizvodima. Tako su obrađeni: hladno prešana ulja, maslaci, proteinska brašna i miksevi za kruh i krekere. Analizirano je 40 uzoraka među kojima su i naši proizvodi. Organski maslaci od lješnjaka, oraha, sjemenki bundeve i suncokreta, organska hladno prešana ulja konoplje, bundeve, lana, oraha i koščica kajsije, proteini konoplje, bundeve i lana te miskevi za kruh krekere (4 vrste miskeva za kruh i 3 vrste mikseva za krekere) bili su na analizi.

Uzorci su analizirani prema Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13). Provedene su analize na aerobne mezofilne bakterije, plijesni, Enterobacteriaceae bakterije, salmonelu i Listeria monocytogenes te sulfitreducirajuće klostridije.

Svi analizirani uzorci su bili mikrobiološki ispravni unatoč tome što nisu bili termički obrađani u proizvodnom procesu. Od naših proizvoda, uzorci koji uopće nisu sadržavali mikroorganizame su organsko hladno prešano ulje lana i organsko hladno prešano ulje koščica kajsije. Cijeli rad možete preuzeti ovdje MICROBIOLOGICAL-QUALITY.

Kako bi osigurali kvalitetu proizvoda, neophodna je konstantna kontrola i analiza sirovine i gotovih proizvoda. Zahvaljujemo se Prehrambeno-tehnološkom fakultetu na suradnji.