Organsko hladno prešano ulje konoplje

Organsko hladno prešano ulje konoplje proizvedeno je postupkom hladnog prešanja organskih sjemenki konoplje, većinom iz našeg vlastitog uzgoja. Sadrži višestruko nezasićene omega-6 i omega-3 masne kiseline u omjeru 3:1. To ga čini odličnim dodatkom u svakodnevnoj prehrani. Ulje konoplje je ugodnog orašastog okusa i koristi se kao dodatak salatama, obrocima s rižom ili žitaricama, kao i u različitim umacima za slatka i slana jela. Osim u prehrani, može se koristiti i kao kozmetičko ulje.

Ulje konoplje možete uzimati i samostalno, kao dodatak prehrani, dvije čajne žličice dnevno.

Organica Vita Webshop

Sastav: 100 % organsko hladno prešano ulje konoplje
Čuvati na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu.

Nutritivna deklaracija prema EU Direktivi 1169/2011- informiranje potrošača a o hrani

Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g proizvoda *PU
Energija 3679,38/894,86 kJ/kcal 44,74 %
Masti 99,02 g 141,76%
od kojih zasićene masne kiseline 9,10 g 45,50 %
Ugljikohidrati 0,57 g 0,22 %
od kojih šećeri 0,00 g 0,00 %
Bjelančevine 0,35 g 0,70 %
Sol 0,03 g 0,50 %

*PU preporučeni unos temeljen na referentni dnevni unos od 2000 kcal

Zašto hladno cijeđeno ulje?

Konopljino ulje dobiva se hladnim cijeđenjem sjemenki konoplje, pri čemu temperatura kod cijeđenja ne prelazi 37 stupnjeva. Hladnim cijeđenjem ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, prije svega esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale, kojima sjemenke prirodno obiluju. Ulje industrijske konoplje (Cannabis Sativa) sadrži manje od 0.25 % THC-a.
Hladno cijeđeno znači da se ulja ne podvrgavaju procesima na onim temperaturama koja mogu oštetiti delikatne spojeve u biljnim uljima, pogotovo nezasićene masne kiseline. Vruće prešanje vrši se pri temperaturi od stotinjak celzijusa čime se višestruko povećava prinos. No takve temperature oštećuju molekule ulja, najčešće zbog oksidacije (spajanja s kisikom) [1].

Sastav i korištenje ulja konoplje

Zahvaljujući visokom sadržaju višestruko nezasićenih masnih kiselina (75-85%), ulje konoplje zaista je idealno za ljudsku prehranu. Nudi jedinstvenu kombinaciju važnih hranjivih tvari, uključujući uravnotežen omjer omega-3 i omega-6, te impresivan raspon vitamina i minerala. Ovo je ulje iznimno bogato alfa-linolenskom kiselinom, biljnog oblika esencijalne masne kiseline omega-3, a uz to sadrži i gama linolensku kiselinu.
Kao dodatak prehrani koristi se kod raznih tegoba, poput povišenog kolesterola kao prevencija ateroskleroze, kod kožnih i probavnih upalnih bolesti, te bolesti živčanog sustava. Jednako je vrijedno i u kozmetici. Koristi se za suhu i zrelu kožu te u tretmanu manjih nepravilnosti kože i bora [1].
Ulje konoplje ima ugodan orašasti okus i idealno je za korištenje u raznim salatama, kao dodatak juhama, umacima, raw food receptima, kao dodatak raznim kremama za deserte te bazama za kolače koje nije potrebno peći. Ulje možete uzimati i samostalno, kao dodatak prehrani, 1 – 3 male čajne žlice kroz dan.

[1] Marković, S., 2010. Prirodna kozmetika, pp.42, 58.

Ulje konoplje ima eko certifikat