Uspješna suradnja s Prehrambeno – tehnološkim fakultetom u Osijeku

Na međunarodnom kongresu “Brašno-kruh’17” održanom u Opatiji 25.-27.10., Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Katedra za biologiju i mikrobiologiju, prezentirala je rad “MICROBIOLOGICAL QUALITY ANALYSIS OF ORGANICALLY GROWN OILSEED PRODUCTS”

U radu je obrađena mikrobiološka kvaliteta organski uzgojenih uljarica u različitim proizvodima: hladno prešanim uljima, maslacima, proteinskim brašnima i miksevima za kruh i krekere. Analizirano je 40 uzoraka među kojima su i naši proizvodi: organski maslaci od lješnjaka, oraha, sjemenki bundeve i suncokreta, organska hladno prešana ulja konoplje, bundeve, lana, oraha i koščica kajsije, proteini konoplje, bundeve i lana te miskevi za kruh krekere (4 vrste miskeva za kruh i 3 vrste mikseva za krekere).

Uzorci su analizirani prema Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13) na aerobne mezofilne bakterije, plijesni, Enterobacteriaceae bakterije, salmonelu i Listeria monocytogenes te sulfitreducirajuće klostridije.
Svi analizirani uzorci su bili mikrobiološki ispravni unatoč tome što nisu bili termički obrađani u proizvodnom procesu. Od naših proizvoda, uzorci koji uopće nisu sadržavali mikroorganizame su organsko hladno prešano ulje lana i organsko hladno prešano ulje koščica kajsije. Cijeli rad možete preuzeti ovdje MICROBIOLOGICAL-QUALITY, a ispod teksta možete pogledati i poster s prezentacije.

Kako bi osigurali kvalitetu proizvoda, neophodna je konstantna kontrola i analiza sirovine i gotovih proizvoda. Zahvaljujemo se Prehrambeno-tehnološkom fakultetu na suradnji.

en_USEnglish